Pomáhej kariérou

O čem to celé je?

Náš čas je jeden z nejcennějších zdrojů, který můžeme věnovat pomoci druhým a změně světa k lepšímu. A hlavně čas, který dohromady strávíme v průběhu života v práci je zásadní. Chceme proto pomoci lidem, kteří mají ambici využít tento čas co nejlépe, aby uspěli při hledání vlastní cesty.

V rámci projektu Pomáhej kariérou nabízíme jednorázové nebo pravidelná setkání, při kterých se zaměříme na pokrok ve vašich cílech ohledně kariéry nebo jiného uplatnění.  Setkávání může vypadat podobně jako klasické koučování. Dostat novou perspektivu, rozšířit paletu zvažovaných možností nebo pomoc s accountability často dokáže člověka hodně posunout. Zároveň to ale nemusí být jediná forma pomoci – pokud to dává smysl, můžeme se pokusit propojit vás s dalšími lidmi, kteří mohou poradit, nasměrovat vás na vhodné studijní materiály, nebo jinak pomoci, pokud to bude v našich silách. Hlavním cílem je pomoct vám uspět a pomáhat dál.

To vše ve světle myšlenek efektivního altruismu, to znamená se záměrem pomoci s rozumem a pokud možno co nejvíc. Pokud o myšlenkách efektivním altruismu nemáte příliš jasno, můžeme pomoct s lepším porozuměním; pokud už jste zkušenější, budeme se snažit pomoct s jejich uplatněním.

Jak se přihlásit?

Vyplňte přihlašovací formulář. My se vám ozveme, a domluvíme se na dalším postupu a případném osobním hovoru. 

Naše kapacita bude zejména na začátku projektu omezená a může se stát, že zrovna nebudeme mít prostor na pravidelné koučování. I tak ale budeme rádi, pokud se nám ozvete – chtěli bychom mít představu o zájmu o naši nabídku a třeba se dohodneme v budoucnu.

Jak poznám, že je to pro mě?

Nabídka je pro vás hlavně pokud

  • chcete skrze svou kariéru pomáhat ostatním, ale nevíte jakým způsobem,
  • uvažujete nad změnou zaměstnání a chtěli byste najít možnost s co největším pozitivním dopadem,
  • jste studenti a hledáte další směřování po škole (nebo při škole), které by mělo velký pozitivní dopad,
  • máte zajímavou práci vyhlídnutou, ale obáváte se, že byste v konkurzu neuspěli,
  • myšlenky efektivního altruismu jsou vám blízké, ale ještě jste nenašli možnost, jak je více začlenit do svého zaměstnání,
  • nechcete kariéru měnit hned, ale chtěli byste ji směřovat k většímu pozitivnímu dopadu v budoucnu.

Pokud si nejste jistí, nejjednodušší je se nám ozvat skrz přihlašovací formulář nebo přímo koordinátorovi Honzovi Michelfeitovi a domluvíme se.

S čím mi můžete (a nemůžete) pomoci?

Mezi časté potřeby při hledání efektivního uplatnění patří například:

  • Lepší porozumění výběru efektivní kariéry, tedy tomu, co vlastně znamená mít velký pozitivní dopad, a jak to souvisí s výběrem konkrétních kariérních možností. 
  • Vyjasnit si nejistoty ohledně svých budoucích plánů. Nejprve testovat a zkoušet, před tím než se lidi zavážou na dlouhou dobu.
  • Najít konkrétní nabídky práce a uspět v náborovém procesu.
  • Promluvit si s lidmi, kteří dělají něco podobného, a získat tak lepší přehled o oboru, výzvách a příležitostech.
  • Najít dostatek motivace a odvahy zkoušet nové cesty.
  • Zvýšit svou produktivitu a kompetence, abyste dokázali ve svém uplatnění uspět.
  • Najít inspiraci a vytvořit si pro sebe nové vlastní příležitosti.

Některé problémy se často opakují a existují na ně osvědčené recepty. Na druhou stranu jsou kariéra a možnosti každého člověka jedinečné. Budeme se snažit co nejlépe porozumět vaší situaci a přizpůsobit ji vašim potřebám, ne vás jenom odkázat na seznam rolí na 80.000 Hours.

Na druhou stranu nemáme na problémy definitivní odpovědi. Hodně toho je na vás a budeme se vás snažit nasměrovat ve vlastním uvažování. Vy nejlépe rozumíte své situaci a možnostem. Přestože máme v týmu lidi se zkušeností s koučováním nebo hledáním efektivní kariéry, nejsme profesionální koučové a naši pomoc tak prosím berte.

Kdo za tím stojí?

Jsme skupina lidí z české komunity efektivního altruismu. Někteří máme vlastní zkušenost s hledáním efektivní kariéry. Zároveň také čerpáme z výzkumu 80,000 Hours a dalších myšlenek efektivního altruismu, podobných programů pro pomoc s kariérou v zahraničí, a zkušeností dalších lidí v české i globální efektivně altruistické komunitě. 

Projekt koordinuje Honza Michelfeit.

Vzorem nám jsou podobné programy v dalších místních skupinách EA – podívat se můžete třeba jak takový program vypadá v EA Izrael.

Co to stojí?

Přihlášení do programu je zdarma – nabízíme jej jako dobrovolnou pomoc. Stát vás to bude jenom čas, který je potřeba hledání kariéry nebo jiného uplatnění věnovat.